Ιδρυτικόν έγγραφον της Ελληνικής κοινότητος της Πέστης του έτους 1802 - Füves, Ödön (Μακεδονικά, 1971)
Κατά τήν κατάταξιν του αρχείου τής έλληνικής κοινότητος τής Πέστης εύρέθη τό ιδρυτικόν έγγραφον αυτής του έτους 1802, τό όποιον δημοσιεύε ται ενταύθα. Τό έγγραφον αποτελεί συμφωνίαν των Ελλήνων καί Μακεδονοβλάχων τής πόλεως διά τήν ειρηνικήν των συμβίωσιν, ρυθμίζον τον άριθμόν των ιερέων, τάς μεταξύ των σχέσεις κ.λ. Εισαγωγικά ό συγγραφεύς άναφέρεται εις τάς προ τού 1802 ένεργείας των Ελλήνων τής Πέστης διά τήν ϊδρυσιν ιδιαιτέρας έκκλησίας, ώς καί είς τώς διαφωνίας των μετά των Μακεδονοβλάχων.