Η προσέγγιση της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου μέσω της συμμετοχής μαθητών και μαθητριών Δημοτικού Σχολείου σε Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - Διαγωνισμό - Συμεωνίδου Άννα; Κόγιου Tρυφωνία (Μέντορας, 2023)
Το παρόν άρθρο πραγματεύεται την προσέγγιση της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου από μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού Σχολείου μέσω της συμμετοχής τους στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα – Διαγωνισμό: «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (2016-2020). Το άρθρο αναφέρεται σύντομα στην ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα έως το 1924, όταν έφυγαν και οι τελευταίοι Ελληνοπόντιοι από τον Πόντο με τη συμφωνία για την ανταλλαγή των πληθυσμών (Συνθήκη Λωζάνης 1923). Μέσω της συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, εστιάζοντας στην έννοια της «γενοκτονίας», καθώς και τους αγώνες των Ποντίων να διατηρήσουν την ελευθερία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την εθνική τους συνείδηση, ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό τους, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τον χορό, το τραγούδι και συνειδητοποίησαν τη συμβολή των Ποντίων στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.