Κλιματική Αλλαγή και Προγράμματα Σπουδών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση - Φέρμελη Γεωργία (Μέντορας, 2025)
Η διαμόρφωση περιβαλλοντικά ενήμερων πολιτών, προϋποθέτει την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και τον περιβαλλοντικό εγγραμματισμό τους από την παιδική ηλικία. Στην κατεύθυνση αυτή, στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με συστηματικό τρόπο μέσα από τα προγράμματα σπουδών απαιτείται εστίαση σε πραγματικά περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα, τα οποία παράλληλα να αναδεικνύουν και τις ιδιαιτερότητες του τοπικού περιβάλλοντος, των τοπικών κοινωνικών και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο περιλαμβάνεται στα προγράμματα σπουδών στο ελληνικό σχολείο και υποστηρίζεται με τη σύμπραξη του πολυεπιστημονικού και διεπιστημονικού μοντέλου. Στην παρούσα εργασία διερευνάται η παρουσία της κλιματικής αλλαγής ως περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών -στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων- της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία (2003-2023).