Η Χωρική Εκπαίδευση στη Σύγχρονη Ψηφιακή Παγκοσμιότητα: Προκλήσεις και Προοπτικές στην Ανθρωπόκαινο Εποχή - Καλέμης Αλέξανδρος (Μέντορας, 2025)
Στη σύγχρονη εποχή, η εκπαίδευση βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεγάλων αλλαγών, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο, καθώς η ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, η διάδοση του διαδικτύου και η επέκταση των παγκόσμιων δικτύων επικοινωνίας μεταβάλλουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο η πληροφορία διαχέεται και προσλαμβάνεται. Οι αναδυόμενες προκλήσεις της Ανθρωποκαίνου Εποχής επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, τονίζοντας την αναγκαιότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα της ψηφιακής νεωτερικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η χωρική εκπαίδευση και η ψηφιακή πολιτειότητα αναδύονται ως κρίσιμες έννοιες για την κατανόηση των νέων, διαμορφωμένων χωρικοτήτων και την ενεργό συμμετοχή των νέων σε αυτές κατά τρόπο βιώσιμο, υπεύθυνο και ηθικό, με τη σύμπραξη εργαλείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR/VR), προσφέροντας νέες δυνατότητες και εμπειρίες μάθησης.