Νέες προοπτικές Ποιότητας Ζωής για πολίτες με Νοητική Αναπηρία: Μία ποιοτική έρευνα των αντιλήψεων και των απόψεών τους - Καψαλάκης, Παύλος; Ντεροπούλου-Ντέρου, Ευδοξία (Μέντορας, 2025)
Η παρούσα ποιοτική μελέτη διερευνά τις εμπειρίες συμμετοχής σε καθημερινές δραστηριότητες και τις απόψεις για την Ποιότητα Ζωής (ΠΖ) πολιτών με Νοητική Αναπηρία (ΝΑ). Οι αντιλήψεις τους διερευνήθηκαν υπό το πρίσμα του μοντέλου Δικαιοσύνης Έργου με στόχο τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού μοντέλου ΠΖ με δομικό άξονα τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συμμετείχαν 13 ενήλικες με ΝΑ (9 άνδρες, 4 γυναίκες). Για τη διερεύνηση των εμπειριών και των κοινωνικών περιορισμών αναφορικά με την καθημερινή συμμετοχή σε δραστηριότητες συντάχθηκε και χορηγήθηκε, ως ερευνητικό εργαλείο, ένας οδηγός ημιδομημένης συνέντευξης. Η επεξεργασία των συνεντεύξεων έγινε με το QSR NVivo8 βάσει της μεθοδολογίας ανάλυσης περιεχομένου. Διαμορφώθηκε το μοντέλο Ποιότητας Έργου–Ζωής με τα καθημερινά έργα ως κεντρικό άξονα, που αποτελείται από τρεις κύριες διαστάσεις (κοινωνική, ψυχική–σωματική, υλική). Το μοντέλο Ποιότητας Έργου–Ζωής είναι ένα καινοτόμο εννοιολογικό πλαίσιο ΠΖ στο πεδίο της ΝΑ και δύναται να προάγει την ιδιότητα του ενεργού πολίτη στα άτομα με ΝΑ.