Επίλυση προβλημάτων πρόσθεσης σε διαφορετικά πλαίσια συμφραζομένων - Αντωνόπουλος (Konstantinos Antonopoulos) Κωνσταντίνος; Τσιούνη (Paraskevι Tsiouni) Παρασκευή; Ζαχάρος (Kostas Zacharos) Κώστας (Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού, 2008)
Η παρούσα έρευνα διερευνά τις γνώσεις νηπίων σχετικά με την έννοια του αριθμού, καθώς και τις στρατηγικές που επιλέγονται από τους μαθητές του δείγματος μας στην επίλυση προβλημάτων πρόσθεσης. Επιπρόσθετα διερευνάται η αποτελεσματικότητα των στρατηγικών αυτών, ειδικότερα στις περιπτώσεις που προσψέρονται κατάλληλα πλαίσια για την ανάπτυξη των προβλημάτων. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 31 νήπια από δημόσια νηπιαγωγεία που συμμετέχουν σε τρία διαφορετικά έργα. Το πρώτο διερευνά το βαθμό οικειοποίησης της έννοιας του αριθμού, ενώ τα άλλα δύο την ικανότητα τους να ανταποκριθούν σε προβλήματα πρόσθεσης. Η αξιολόγηση των ευρημάτων δείχνει ότι το προτεινόμενο πλαίσιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων επηρεάζει τις επιδόσεις των νηπίων.