Ιστορία του παιδικού κινηματογράφου: η περίπτωση των πολυπολιτισμικών ταινιών - Wojcik-Andrews, Ian (Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού, 2009)
Στο άρθρο αντό γίνεται μια επισκόπηση της ιστορίας τον παιδικού κινηματογράφου από τα τέλη τον 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Επισημαίνονται οι σημαντικές περίοδοι της ιστορίας τον παιδικού κινηματογράφου, οι ταινίες και τα παιδιά σταρ. Γίνεται, επίσης, ανάλυση μιας σειράς θεμάτων που αναδύθηκαν τα τελενταία εκατό περίπου χρόνια στο πλαίσιο του παιδικού κινηματογράφου, όπως το πρόσφατο κύμα πολυπολιτισμικών παιδικών ταινιών οι οποίες, σε συνδυασμό με πολλά σύγχρονα έργα παιδικής λογοτεχνίας, λειτουργούν ως όχημα κοινωνικής αλλαγής.