Ένα πολύγλωσσο νηπιαγωγείο: νέες παιχνιδοποιημένες τάσεις και προκλήσεις στην εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας - Μπιζώτα Κατερίνα; Παπαδοπούλου Μαρία (Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού, 2024)
Η έρευνα εστιάζει στην εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας μέσω της παιχνιδοποίησης σε παιδιά πρoσχολικής ηλικίας με προσφυγική ή/και μεταναστευτική εμπειρία. Στόχος της είναι να χαρτογραφήσει και να αναλύσει καινοτόμες παιχνιδοποιημένες παρεμβάσεις που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο της προσχολικής εκπαίδευσης σε προσφυγικούς πληθυσμούς και να αναδείξει τα μαθησιακά τους οφέλη. Από την βιβλιογραφική έρευνα εντοπίστηκαν οκτώ (8) παιχνιδοποιημένες παρεμβάσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τις πιθανές τάσεις, αλλά και τις τρέχουσες προκλήσεις στην προσχολική εκπαίδευση δίνοντας έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία. Η ανάλυση δεδομένων ανέδειξε τις παιχνιδοποιημένες τεχνικές που εφαρμόστηκαν στον υπό μελέτη πληθυσμό και τα στοιχεία σχεδιασμού παιχνιδιού που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές και γλωσσικές τους ανάγκες. Τέλος, αναδεικνύονται τα μαθησιακά οφέλη που προσφέρουν οι παιχνιδοποιημένες παρεμβάσεις σε παιδιά με μεταναστευτική/προσφυγική εμπειρία και οι προβληματισμοί για την ένταξη τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο του νηπιαγωγείου.