Ιστορίες καλοσύνης: Μια ποιοτική διερεύνηση των αντιλήψεων παιδιών πρώτης σχολικής ηλικίας για την έννοια της καλοσύνης - Βαϊράμη Μαρια (Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού, 2025)
H παρούσα έρευνα διερευνά τις αντιλήψεις παιδιών πρώτης σχολικής ηλικίας για την έννοια της καλοσύνης. Το δείγμα αποτέλεσαν 28 παιδιά, 15 αγόρια και 13 κορίτσια, (M = 6,7 έτη, T.A. = .45), μαθητές και μαθήτριες της A’ τάξης δημοσίων δημοτικών σχολείων. Μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων, διερευνήθηκε πώς τα παιδιά κατανοούν και αποδίδουν νόημα στην καλοσύνη με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η θεματική ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε έξι βασικούς θεματικούς άξονες: (α) πράξη βοήθειας, (β) συναισθηματική υποστήριξη, (γ) τρόπος συμπεριφοράς, (δ) κοινωνική αξία/ηθική πράξη, (ε) κοινωνική συνύπαρξη και (στ) αμοιβαία συμπεριφορά. Στις αφηγήσεις των παιδιών η καλοσύνη συνδέθηκε με πράξεις μοιράσματος, βοήθειας, συνεργασίας, φροντίδας και ευγένειας, με καθημερινές πρακτικές αλλά και με συμπεριφορές που αφορούν το "κοινό καλό". Τα ευρήματα αναδεικνύουν μια πολυδιάστατη κατανόηση της καλοσύνης, η οποία θεμελιώνεται στη φιλοκοινωνική συμπεριφορά, την ενσυναίσθηση, τον ηθικό συλλογισμό και την κοινωνική ρύθμιση. Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία των καθημερινών εμπειριών στη διαμόρφωση της έννοιας της καλοσύνης και παρέχει χρήσιμες κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων που βασίζονται στην καλοσύνη και προάγουν τις φιλοκοινωνικές συμπεριφορές των παιδιών.