Πρώτος γραμματισμός και αγόρια: Τα βιβλία πληροφοριών - Παπαδημητρίου, Κατερίνα; Στελλάκης, Νεκτάριος (Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού, 2021)
Σκοπός της παρούσας έρευνας, η οποία στηρίχθηκε στην «προσέγγιση του μωσαϊκού», ήταν να διερευνηθεί αν και κατά πόσον τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, και ιδίως τα αγόρια, έρχονται σε επαφή με βιβλία πληροφοριών. Το δείγμα της έρευνας περιλαμβάνει τριάντα ένα παιδιά, δεκαεπτά γονείς και δύο νηπιαγωγούς. Η έρευνα, η οποία διήρκησε από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2018, πραγματοποιήθηκε σε ένα δημόσιο νηπιαγωγείο της πόλης της Πάτρας. Τα ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά, που συμμετείχαν σε αυτήν, είναι πολύ πιθανό να μην έχουν σχηματοποιήσει ακόμη τις αναγνωστικές τους προτιμήσεις, γεγονός που ενδεχομένως δικαιολογεί και την έλλειψη σταθερών επιλογών από την πλευρά τους. Η μη συχνή αξιοποίηση βιβλίων πληροφοριών από τις νηπιαγωγούς στις τάξεις τους, αλλά και από τους γονείς στο πλαίσιο του οικογενειακού περιβάλλοντος ίσως συνιστά έναν ακόμη λόγο για την έλλειψη εξοικείωσης των παιδιών με αυτά. Η γενική εικόνα που προβάλλει είναι ότι τα παιδιά νηπιακής ηλικίας δεν ήταν επαρκώς εξοικειωμένα με τα βιβλία πληροφοριών.