Αξιολόγηση του δεσμού γονέα-παιδιού σε μαθητές με Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές μέσω της προβολικής δοκιμασίας «φωλιά πουλιών» - Τσουβέλας, Γιώργος; Δαργωνάκη, Ειρήνη; Παπουλίδη, Ασημένια (Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού, 2025)
Ο συναισθηματικός δεσμός με το κύριο πρόσωπο φροντίδας αποτελεί έναν σημαντικό προβλεπτικό παράγοντα για τις σχέσεις που θα διαμορφώσει το παιδί κατά την πορεία της ανάπτυξής του. Παρότι ο ανασφαλής δεσμός έχει συσχετιστεί σε νευροβιολογικό επίπεδο με την απορρύθμιση του συναισθήματος και με τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες εμπειρικές μελέτες σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Μέσα από την παρούσα μελέτη επιχειρούμε να αξιολογήσουμε τον τύπο δεσμού που εμφανίζουν μαθητές ειδικού σχολείου που έχουν διαγνωστεί με νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Ο δεσμός των παιδιών με τον γονέα αξιολογήθηκε μέσα από τη δοκιμασία «φωλιά πουλιών». Παράλληλα, διενεργήθηκαν συνεντεύξεις με τους γονείς από τον ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του σχολείου και στη συνέχεια οι ειδικοί διατύπωσαν τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τον τύπο δεσμού που εμφάνιζε ο κάθε μαθητής. Κατά την εφαρμογή της προβολικής δοκιμασίας ζητήθηκε από τον κάθε μαθητή να ζωγραφίσει μια φωλιά πουλιών και στη συνέχεια να αφηγηθεί μια ιστορία. Στη μελέτη συμμετείχαν 8 μαθητές (6 αγόρια, 2 κορίτσια, 9-12 ετών) με νευροαναπτυξιακές διαταραχές που είχαν κατακτήσει τον λόγο και φοιτούσαν σε ειδικό σχολείο. Έξι μαθητές εμφάνισαν ανασφαλή και δύο ασφαλή δεσμό. Αποτυπώθηκε συμφωνία μεταξύ του συστήματος βαθμολόγησης της προβολικής δοκιμασίας και της κλινικής εκτίμησης που προέκυψε από τις συνεντεύξεις με τους γονείς. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης παρέχουν κάποιες ενδείξεις ότι η προβολική δοκιμασία «φωλιά των πουλιών» μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύτιμο εργαλείο ανίχνευσης ζητημάτων που σχετίζονται με τον δεσμό παιδιού-γονέα σε μαθητές που φοιτούν σε ειδικό σχολείο.