Τρία υποδειγματικά ψηφιακά διδακτικά σενάρια για τη Φυσική Γυμνασίου στην πλατφόρμα “Αίσωπος” - Κολτσάκης Ευάγγελος (Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 2018)
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πλατφόρμας Αίσωπος (ΑESOP: Advanced Electronic Scenarios Operating Platform) από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και του εμπλουτισμού της με ψηφιακά διδακτικά σενάρια, αναπτύχθηκαν -στην πρώτη φάση του έργου- υποδειγματικά σενάρια για όλα σχεδόν τα γνωστικά αντικείμενα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ανάμεσα σε αυτά, αναπτύχθηκαν και τρία σενάρια για τη Φυσική του Γυμνασίου. Το πρώτο έχει ως θέμα «Διάθλαση και αρχή του ελάχιστου χρόνου», το δεύτερο «Το ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα – Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"» και το τρίτο «Ηλεκτρικό κύκλωμα, αντίσταση, τάση και ένταση». Καθώς τα συγκεκριμένα σενάρια θα λειτουργούσαν ως υποδειγματικά και ενδεικτικά, επιλέχθηκε από τον δημιουργό τους να σχεδιαστούν τρία ευέλικτα και ευμετάβλητα σενάρια διαφορετικής δυσκολίας («μέτριας δυσκολίας», «δύσκολο» και «πολύ δύσκολο»), που να αξιοποιούν πληθώρα μέσων, εργαλείων και διδακτικών προσεγγίσεων, ώστε να προσφερθούν στους υποψήφιους δημιουργούς/συγγραφείς ενδεικτικά/υποδειγματικά ποιοτικά σενάρια, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποικιλία. Όλα τα σενάρια είναι ευέλικτα: προσφέρουν στον εκπαιδευτικό-χρήστη τη δυνατότητα να τα υλοποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών/ριών του και στο μαθητή-χρήστη να τα χρησιμοποιήσει ανάλογα με τις δικές του ανάγκες. Κοινό βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η επέκταση της «σχολικής ύλης» και η προτροπή για εποικοδομητική και μαθητοκεντρική αξιοποίηση σύγχρονου, δοκιμασμένου και αξιόπιστου ψηφιακού υλικού και εργαλείων, με ελαχιστοποίηση της «διάλεξης» κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται συνοπτικά το σκεπτικό του σχεδιασμού των τριών σεναρίων και γίνεται μια σύντομη περιγραφή καθενός από αυτά.