Σχεδιασμός και Υλοποίηση ενός xMOOC για την εξ Αποστάσεως Απόκτηση Χειραπτικών Δεξιοτήτων στον Χειρισμό του Φωτονικού Μικροσκοπίου - Παξινού Ευγενία; Μητρόπουλος Κωνσταντίνος; Ζαφειρόπουλος Βασίλειος; Καλλές Δημήτριος (Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 2022)
Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι η παρουσίαση του τρόπου σχεδιασμού ενός Μαζικού Ανοικτού Διαδικτυακού Μαθήματος (Massive Open Online Course - MOOC) με τίτλο «Φωτονική Μικροσκοπία: Τα μέρη ενός Φωτονικού Μικροσκοπίου», στο πλαίσιο των Ανοικτών Μαθημάτων που προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) μέσω της πλατφόρμας Learn. Η ιδιαιτερότητα και η συνεισφορά του συγκεκριμένου MOOC βασίζεται στο γεγονός ότι εκτός από το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό, τα βίντεο και τα κουίζ αξιολόγησης, προσφέρει στους εκπαιδευομένους την εμπειρία να γνωρίσουν και να εξασκηθούν στη χρήση του μικροσκοπίου αλληλεπιδρώντας με ένα εικονικό μικροσκόπιο. Η αλληλεπίδραση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποκτήσουν με μία εξ αποστάσεως διεργασία, εργαστηριακές δεξιότητες οι οποίες παραδοσιακά διδάσκονται σε ένα εργαστήριο με τη φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων και του υπεύθυνου εργαστηρίου. Ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του πολυμορφικού υλικού του ΜΟΟC βασίστηκε στην τυπολογία West & Lionarakis η οποία παρέχει κατευθυντήριες αρχές σχετικά με την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το εν λόγω MOOC απευθύνεται σε εκπαιδευομένους που επιθυμούν να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν τις δεξιότητές τους ως προς τον χειρισμό του φωτονικού μικροσκοπίου. Το δυνητικό του κοινό είναι ευρύ και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του συγκεκριμένου μαθησιακού αντικειμένου σε διαφορετικά εκπαιδευτικά πλαίσια τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, είναι μεγάλη. Ο τρόπος σχεδιασμού του συγκεκριμένου MOOC συνάδει με τη θεωρία μάθησης του συμπεριφορισμού κατηγοριοποιώντας το στα xMOOCs. Παρότι παρέχει στον εκπαιδευόμενο δομημένες πληροφορίες, μέσω μιας βασικής δραστηριότητας προσομοίωσης το εν λόγω MOOC προωθεί τη διάδραση, την αυτονομία και την ανεξαρτησία στη μάθηση, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της γνώσης. Ταυτόχρονα αξιοποιεί μία τεχνολογία αιχμής, όπως είναι η εικονική πραγματικότητα, για να μεταφέρει εξ αποστάσεως και με μία καινοτόμα και σύγχρονη διδακτική προσέγγιση, χειραπτικές (hands-on) εργαστηριακές δεξιότητες.