Η συμβολή των Τ.Π.Ε. στην επικοινωνία των διευθυντικών στελεχών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το εξωτερικό περιβάλλον σε περίοδο πανδημικής κρίσης. - Ρογάρη Γεωργία Π.; Γώγος Κωνσταντίνος; Προκοπιάδου Γεωργία; Μανούσου Ευαγγελία; Κύρου Φωτεινή (Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 2022)
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών που έχουν ενσωματωθεί σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δράσης, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο τομέας της εκπαίδευσης. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εκπαιδευτικών συστημάτων των περισσότερων αναπτυγμένων χωρών και οι εφαρμογές τους στηρίζουν όχι μόνο την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και την επικοινωνία των διευθυντικών στελεχών με το εξωτερικό περιβάλλον. Στην παρούσα εργασία διερευνάται μέσω των αντιλήψεων των διευθυντικών στελεχών η αναγκαιότητα και η συμβολή των Νέων Τεχνολογιών στην επικοινωνία των διευθυντικών στελεχών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περίοδο πανδημικής κρίσης. Επιπλέον, μελετώνται οι προτάσεις διευθυντικών στελεχών για την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών αναφορικά με την εισαγωγή της σύγχρονης εξ αποστάσεως επικοινωνίας του σχολείου με το εξωτερικό περιβάλλον του, όπως με γονείς μαθητών, με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την Προϊστάμενη Αρχή, κ.ά.). Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη μέθοδο του γραπτού ανώνυμου ερωτηματολογίου που δόθηκε σε διευθυντές/ντριες και υποδιευθυντές/ντριες των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντικείμενο της έρευνας είναι η διερεύνηση της χρησιμότητας των Νέων Τεχνολογιών στην επικοινωνία των διευθυντικών στελεχών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το εξωτερικό περιβάλλον σε περίοδο πανδημικής κρίσης.