Ενταξιακές και τεχνολογικά υποβοηθούμενες προσεγγίσεις για την εκπαίδευση μαθητών/τριών με κινητική αναπηρία - Μαστροθανάσης Κωνσταντίνος; Αλεξόπουλος Παναγιώτης; Κουλιανού Μαρία; Πάσχου Κατερίνα (Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 2025)
Η κινητική αναπηρία, ως μια μορφή αναπηρίας που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί κινήσεις και να μετακινείται ανεξάρτητα, απαιτεί εξειδικευμένες εκπαιδευτικές πρακτικές και προσαρμογές για να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα θεωρητική μελέτη αποσκοπεί στη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών/τριών με κινητική αναπηρία, παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη και αναδεικνύοντας τις βέλτιστες ενταξιακές και τεχνολογικά υποβοηθούμενες πρακτικές. Με την εφαρμογή ενταξιακών πρακτικών, μπορεί να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές/τριες, ανεξαρτήτως των φυσικών ή κινητικών τους ικανοτήτων, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ενταχθούν επιτυχώς στη μαθητική κοινότητα. Η διαφοροποιημένη διδασκαλία, οι εξατομικευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και η χρήση τεχνολογίας και βοηθημάτων αποτελούν μερικές από τις βασικές στρατηγικές που εξετάζονται. Η μελέτη καταλήγει στη διαπίστωση, ότι με την υιοθέτηση αποτελεσματικών και καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών, μπορεί να διαμορφωθεί ένα παιδαγωγικό πλαίσιο που προάγει την ισότητα, την αποδοχή και την προσωπική ανάπτυξη για όλους τους/τις μαθητές/τριες, με ή χωρίς κινητική αναπηρία.