Παιδαγωγικό υλικό στην σχολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μελέτη Περίπτωσης: το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό Κέντρο της Βικτώρια στην Αυστραλία - Μανούσου, Ευαγγελία; Κοντογεωργάκου, Βασιλική; Γεωργιάδη, Ειρήνη; Κόκκαλη, Άννα (Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 2017)
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο για τις προδιαγραφές Πολυμορφικού Εκπαιδευτικού υλικού για εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση, αλλά και η παρουσίαση και ανάλυση του Παιδαγωγικού υλικού που χρησιμοποιείται στο Κέντρο εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης της Βικτώρια (Distance Education Centre Victoria / DECV), στην Αυστραλία. Συγκεκριμένα μελετήθηκε ενδεικτικά ένα κεφάλαιο από το υλικό που χρησιμοποιείται από το παραπάνω σχολείο για τη διδασκαλία από το 1ο ως το 6ο Επίπεδο - Τάξη του Δημοτικού. Καταγράφηκαν το είδος του υλικού και οι κατηγορίες των δραστηριοτήτων, συνδέθηκαν με τη μαθησιακή διαδικασία και σχολιάστηκαν με συγκεκριμένα κριτήρια. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η αλληλεπίδραση του μαθητή με το παιδαγωγικό υλικό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με την εκπόνηση εργασιών και δραστηριοτήτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του υλικού είναι η αξιοποίηση της διαθεματικής προσέγγισης σε όλα τα επίπεδα, ότι δίνεται έμφαση στην αυτονομία και αυτενέργεια του μαθητή, ότι καλλιεργείται η γραπτή, προφορική, εικαστική, οπτικοακουστική και ψυχοκινητική έκφραση και ότι οι μαθητές έχουν τον έλεγχο της εξέλιξης και της προόδου τους. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, παιδαγωγικό υλικό (Π.Υ.) αποτελεί μια εξαιρετικά καλή πρακτική και η μελέτη του ένα πολύ καλό παράδειγμα παιδαγωγικού υλικού.