Διδασκαλία της Διάθλασης του Φωτός με τη Χρήση της Εφαρμογής Δισδιάστατης Απεικόνισης Algodoo - Βλιώρα, Ελένη; Μουζάκης, Χαράλαμπος; Καλογιαννάκης, Μιχάλης (Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 2018)
Η αξιοποίηση διδακτικών σεναρίων αναγνωρίζεται ως καινοτόμα παιδαγωγική πρακτική στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς συνδέεται με την προώθηση μαθητοκεντρικών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων υπό το πρίσμα των αρχών της εποικοδομητικής μάθησης. Η ένταξη των ΤΠΕ στο πλαίσιο παιδαγωγικά τεκμηριωμένων διδακτικών και μαθησιακών δραστηριοτήτων προσφέρει ευκαιρίες ενεργούς εμπλοκής των μαθητών σε διαδικασίες διερευνητικής και συνεργατικής μάθησης και υποστηρίζει διεργασίες που οδηγούν στην εννοιολογική κατανόηση κατά τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Στην παρούσα εργασία περιγράφεται ένα διδακτικό σενάριο το οποίο αξιοποιεί το λογισμικό δισδιάστατης διαδραστικής σχεδίασης Algodoo για την υποστήριξη της διδασκαλίας της ενότητας «Φως» του μαθήματος «Ερευνώ τον Φυσικό Κόσμο» της Στ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Στο πλαίσιο του προτεινόμενου διδακτικού σεναρίου το λογισμικό δισδιάστατης διαδραστικής σχεδίασης Alogdoo εντάσσεται σε δραστηριότητες καθοδηγούμενης διερεύνησης οι οποίες αποσκοπούν στο να προσφέρουν στους μαθητές δυναμικές οπτικές αναπαραστάσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον τους και τους επιτρέπουν να κάνουν προβλέψεις, υποθέσεις και ερμηνείες για το φαινόμενο της διάθλασης του φωτός.