Ο ρόλος της εκπαιδευτικής νευροεπιστήμης στη σύγχρονη (ομόχρονη) διαδικτυακή μάθηση - Doukakis, Spyridon; Alexopoulos, Evita C; Niari, Maria (Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 2021)
Η εκπαιδευτική νευροεπιστήμη αποτελεί ένα διεπιστημονικό πεδίο στο οποίο ερευνητές/ήτριες από ένα ευρύ φάσμα επιστημών συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων με σκοπό τον προσδιορισμό μεθόδων και τεχνικών για την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στο άρθρο επιχειρείται να αναδειχθούν συνδέσεις μεταξύ της εκπαιδευτικής νευροεπιστήμης και της διαδικτυακής μάθησης, έτσι ώστε α) να αυξηθεί η εμπλοκή των μαθητών/ριών, β) να ενισχυθεί η διαμορφωτική αξιολόγηση με σκοπό τη μάθηση, γ) να αξιοποιηθούν τα διδακτικά εμπόδια που συναντούν οι μαθητές/ήτριες προς όφελός τους, δ) να ενσωματωθούν προσεγγίσεις που ενισχύουν τις ευκαιρίες εμπλοκής των μαθητών/ριών με πολλαπλές αναπαραστάσεις και ε) να αναδειχθεί η μικρή αξία της ταχύτητας στην εκπαιδευτική πρακτική σε αντιπαράθεση με την ένταξη περισσότερων δημιουργικών δραστηριοτήτων και συνεργατικών δράσεων μεταξύ των μαθητών/ριών. Το άρθρο ολοκληρώνεται με προτάσεις σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών στη διαδικτυακή μάθηση και την εκπαιδευτική νευροεπιστήμη, σύμφωνα με το πλαίσιο της Τεχνολογικής Παιδαγωγικής Γνώσης Περιεχομένου.