Ιστορική έρευνα και ψηφιακές δεξιότητες σε πολιτιστικό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, κατά την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης - Αναστασόπουλος, Παναγιώτης; Κανάρη, Τριανταφυλλιά (Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 2022)
Το 2021 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Με αφορμή αυτή την επέτειο, κατά το σχολικό έτος 2020-2021, στο 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Αττικής υλοποιήσαμε πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων, με τίτλο «Η εικονογράφηση του αγώνα εθνικής απελευθέρωσης του 1821 και το αποτύπωμά του στη λογοτεχνία». Σε αυτό έλαβαν μέρος 16 μαθήτριες και μαθητές ενός τμήματος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, λόγω του θέματος, που ήταν σχετικό με την ύλη των μαθημάτων της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας της Γ΄ τάξης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης, καθώς η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία είχε ανασταλεί στο μεγαλύτερο μέρος του σχολικού έτους 2020-21, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου Covid-19. Περιελάμβανε τη συμπλήρωση θεματικών ψηφιακών πινάκων με προσωπογραφίες Ελλήνων και Ευρωπαίων εικαστικών καλλιτεχνών του 19ου αιώνα, οι οποίοι εικονογράφησαν τον αγώνα ανεξαρτησίας, καθώς και με τα έργα τους που αφορούσαν τους Έλληνες αγωνιστές, γεγονότα στην ξηρά και στη θάλασσα. Επίσης, συγκεντρώθηκαν επιλεγμένα έργα Ελλήνων και Ευρωπαίων λογοτεχνών του 19ου αιώνα που αναφέρονται στην Επανάσταση του 1821. Τέλος, εκπονήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα τα έργα των Ευρωπαίων ζωγράφων που αφύπνισαν την Ευρωπαϊκή πολιτική ως προς την στάση της απέναντι στον απελευθερωτικό αγώνα. Η υλοποίηση του προγράμματος απαιτούσε ιστορική, μουσειακή, βιβλιογραφική έρευνα, σύνθεση κειμένων, χρήση ελεύθερων ψηφιακών εργαλείων.