Social participation through sports: Discourse analysis through innovative teaching techniques - TOLIKA, MARIA; Karapiperis, Dimitrios; Tsirikas, Athanasios; Verykios, Vassilios (Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 2022)
Στις μέρες μας, σοβεί μια έντονη και παρατεταμένη κοινωνικοοικονομική κρίση, η οποία έχει ενισχυθεί από την υγειονομική κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο αντίκτυπος της κρίσης μετατοπίστηκε ραγδαία στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το ακαδημαϊκό περιβάλλον αναγκάστηκε να προσαρμόσει πολύ γρήγορα τις μεθόδους και τα εργαλεία διδασκαλίας στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι ακόμη δυσχεραίνεται περισσότερο όταν αφορά σε εκπαιδευτικά προγράμματα και μαθήματα που προωθούν τον πλουραλισμό και περιλαμβάνουν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Στην παρούσα εργασία, μελετάμε τις απόψεις των φοιτητών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων» που προσφέρεται από το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Στην παρούσα μελέτη ερευνήθηκε εάν και σε ποιο βαθμό ο αθλητισμός μπορεί να υποστηρίξει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια σφαίρα. Η μελέτη μας στοχεύει στην ανάλυση των δεδομένων που συλλέχτηκαν μέσω καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τα συναισθήματα των φοιτητών σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τη συμμετοχικότητα και τον τρόπο που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε καλύτερα και να μεταλαμπαδεύσουμε τις απαραίτητες γνώσεις στους μελλοντικούς διοργανωτές μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων και σε στελέχη που βρίσκονται κοντά σε παιδιά και νέους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, προκειμένου για την καλλιέργεια των Ολυμπιακών αξιών και την ενεργό πολιτική συμμετοχή. Επιπλέον, επιχειρούμε να συσχετίσουμε τη συμμετοχή στον αθλητισμό με την ενεργό κοινωνική συμμετοχή και τη συμβολή του αθλητισμού για να δημιουργήσουμε ένα πιο διαφανές πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.