Ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον: διερεύνηση και ευαισθητοποίηση πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας


Published: Mar 14, 2019
Ευαγγελία Κοντοπίδη
Αθηνά Σπυροπούλου
Γεώργιος Σαρόγλου
Ρόδη Γκενάκου
Μαρίνα Πανδή
Θεοδώρα Τριαντοπούλου
Abstract
Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα διαθεματικής έρευνας με αντικείμενο «Ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον», η οποία βασίστηκε στα γνωστικά αντικείμενα της Βιολογίας, της Πληροφορικής και της Νεοελληνικής Γλώσσας Β' Γυμνασίου. Με εκκίνηση την παρατήρηση ότι τα τελευταία χρόνια η ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της σταδιακής καταστροφής του, τέθηκαν τα ακόλουθα ερωτήματα: (α) ποιες καθημερινές συνήθειες και ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον; (β) πόσο καλά γνωρίζουν οι μαθητές τα σημαντικά αυτά θέματα και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να ενδιαφερθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του; Στο παραπάνω πλαίσιο, αναζητήθηκαν και μελετήθηκαν αξιόπιστες πηγές, δημιουργήθηκαν μικρά λεξικά ορολογίας και σχεδιάστηκε ένα ερωτηματολόγιο που ανιχνεύει τις στάσεις και αντιλήψεις των εφήβων. Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, προέκυψε ότι οι συμμαθητές μας είναι ενημερωμένοι για τα περιβαλλοντικά θέματα, χρειάζεται όμως να δείξουμε όλοι στην πράξη την περιβαλλοντική μας συνείδηση.
Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
2boardMAG (2016). «Απειλούμενοι παράδεισοι», σελ. 14, 2board, το επίσημο περιοδικό του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Υφαντής Ν., Δρούγκα Α. (2012). «Όξινη βροχή, Χημεία Α' Λυκείου». Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017 από τη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=eFKE9niBhYc.
EPA (2014). «Παγκόσμια δεδομένα για τις εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου». Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017 από τη διεύθυνση https://www.epa.gov/ghgemissions/globalgreenhouse-gas-emissions-data.
HarvardNews (2012). «Προβληματισμοί για την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια υγεία». Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017 από τη διεύθυνση
http://news.harvard.edu/gazette/story/2012/07/concerns-about-climate-change-health/. Macklin, Μ. (2016). «6 Ways the Plastic is Harming the Planet, Animals and Us». Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017 από τη διεύθυνση https://goo.gl/3GqdD3.
Αβραμιώτης Σ., Αγγελόπουλος Β., Καπελώνης Γ., Σινιγάλιας Π., Σπαντίδης Δ., Τρικαλίτη Α. και Φίλος Γ. (2016). Χημεία Β’ Γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».
WWF (2016). «Τι είναι τελικά το αποτύπωμα της διατροφής μας». Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017 από τη διεύθυνση http://kalyterizoi.gr/new/ti-einai-telika-apotypoma-tisdiatrofis-mas.
Most read articles by the same author(s)