Το μέλλον της όρασης - Κωσταρίδης Παναγιώτης; Δεληβοριά Δήμητρα (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου σε ταινίες και βιβλία με φανταστικούς ήρωες αποτυπώνεται η σκέψη και η επιθυμία των ανθρώπων να «αυξήσουν» τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες από αυτές που έχουν από τη «φύση» τους. H επιστήμη και η τεχνολογία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα είδη ή τροποποιημένους οργανισμούς με ιδιότητες τέτοιες, ώστε να είναι περισσότερο ανθεκτικοί και προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον ή περισσότερο χρήσιμοι για τον άνθρωπο. Σήμερα, αντίστοιχη προσπάθεια επιχειρείται και σε ανώτερες βαθμίδες ειδών όπως ο άνθρωπος. Στην εργασία μας μελετάμε τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της ανθρώπινης όρασης σε περίπτωση τύφλωσης. Όραση ή οπτική αντίληψη ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις, ενώ τύφλωση ονομάζεται η κατάσταση στην οποία εξαιτίας διάφορων παραγόντων ένα άτομο έχει χάσει την αίσθηση της όρασης. Μετά από ανασκόπηση στη βιβλιογραφία και συζήτηση με ειδικούς επιστήμονες, θα παρουσιάσουμε τεχνικές που μπορούν να δώσουν φως σε τυφλούς ή ανθρώπους με περιορισμένη όραση, στο παρόν ή στο κοντινό μέλλον όπως: φωτοϋποδοχείς από βλαστοκύτταρα, μοσχεύματα, γονιδιακή θεραπεία, τηλεσκοπική όραση, P.E.ACE. Με τα αποτελέσματά μας αναμένουμε να καταδειχθούν οι στόχοι των διαφόρων ερευνητικών προσπαθειών και η ελπίδα που αυτοί δημιουργούν, ότι είναι πολύ κοντά η εποχή όπου άνθρωποι με προβλήματα όρασης θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και αντίληψη του περιβάλλοντος. Τέλος να επισημάνουμε τη προσπάθεια της επιστήμης στην βελτίωση της υγείας των ατόμων με τύφλωση, ακόμα και αν οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.