Τοξική Ομορφιά: Διερεύνηση Στάσεων και Πειραματικός Έλεγχος της Τοξικότητας Προϊόντων Ομορφιάς - Πανούση Λυγερή- Αθηνά; Παππά Βασιλική; Νικήτα Βενετία (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Η καταγραφή κρυμμένων πηγών τοξικότητας και η ανάδειξη των συνεπειών τους για τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των εφήβων κοριτσιών σχετικά με τις βιολογικές επιδράσεις κοινών προϊόντων ομορφιάς. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η διερεύνηση των στάσεων εφήβων μαθητριών όσον αφορά την τοξικότητα καλλυντικών προϊόντων και ο μερικός πειραματικός έλεγχος της τοξικότητας ορισμένων από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τις ίδιες μαθήτριες με μεγαλύτερη συχνότητα. Αρχικά σχεδιάστηκαν κατάλληλα ερωτηματολόγια, τα οποία μοιράστηκαν σε ένα τυχαίο δείγμα μαθητριών 14-17 ετών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τη συλλογή των ερωτηματολογίων ακολούθησε η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, από τα οποία προέκυψαν στοιχεία σχετικά με τα πιο κοινά χρησιμοποιούμενα προϊόντα ομορφιάς, τις γνώσεις των μαθητριών σχετικά με την τοξικότητα των προϊόντων και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, καθώς και τη στάση τους απέναντι στη χρήση φυτικών προϊόντων έναντι χημικών. Στη συνέχεια έγινε επιλογή τριών προϊόντων ομορφιάς που χρησιμοποιούνται από το δείγμα των μαθητριών πιο συχνά. Τα προϊόντα αυτά ελέγχθηκαν για τα επίπεδα της τοξικότητάς τους στο εργαστήριο βιολογίας, με καλλιέργεια κυττάρων παρουσία διαφορετικών συγκεντρώσεων των προϊόντων και με παρατήρηση της βιωσιμότητας και της ηθολογίας εντόμων σε περιβάλλοντα με υψηλή συγκέντρωση των προϊόντων. Από τα δεδομένα, σε συνδυασμό με αντίστοιχες βιβλιογραφικές αναφορές, εξάχθηκαν συμπεράσματα σχετικά με την τοξικότητα των συγκεκριμένων προϊόντων και πιθανές επιπτώσεις στους πολυκύτταρους οργανισμούς και στον άνθρωπο.