Έλεγχος Ηλεκτρικών Συσκευών από Απόσταση μέσω Κινητού Τηλεφώνου - Κοντοπίδη Ευαγγελία; Κώστας Γεώργιος-Αλέξανδρος (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Το θέμα που παρουσιάζω είναι ο τηλεχειριζόμενος αυτοματισμός λειτουργίας ηλεκτρικής συσκευής. Μια απλή καθημερινή ανάγκη, αυτή του ελέγχου της οικιακής καφετιέρας από απόσταση, με οδήγησε στη σχεδίαση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος που ικανοποιεί τέτοιου είδους ανάγκες και μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα και οικονομικά από κάποιον με βασικές γνώσεις στα ηλεκτρονικά. Το σύστημα αποτελείται από: α) τον μικροεπεξεργαστή Arduino που ελέγχει όλο το σύστημα, β) τα συμπληρωματικά κυκλώματα υλοποίησης της ασύρματης επικοινωνίας και ελέγχου της οικιακής ηλεκτρικής συσκευής, γ) ένα κινητό τηλέφωνο Android. Το σύστημα ολοκληρώνεται με λογισμικό αποτελούμενο από δύο μέρη: το πρόγραμμα που οδηγεί το μικροεπεξεργαστή και αυτό που ελέγχει τη λειτουργία της οικιακής συσκευής μέσω του κινητού τηλεφώνου. Αξιοποιούνται δε απλά προγραμματιστικά περιβάλλοντα χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις. Η αποκτηθείσα, από την κατασκευή του παραπάνω συστήματος, εμπειρία και γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί στην κατασκευή και άλλων εφαρμογών αυτοματισμού και ελέγχου, π.χ. «έξυπνο» σπίτι/αυτοκίνητο ή εφαρμογές που απαιτούν απομακρυσμένο έλεγχο και ανταλλαγή δεδομένων.