Μελέτη “γαλαζοαίματων” μυρμηγκιών - Πετρίδου Ελένη; Καλτσίδης Αχιλλέας (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Η παρούσα εργασία μελετάει όψεις των λειτουργιών των μυρμηγκιών με εστίαση στα μυρμήγκια βασίλισσες και στην εκκόλαψη των αυγών. Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά ερωτήματα της εργασίας είναι α) ποιοι είναι οι τρόποι διάκρισης ενός μυρμηγκιού βασίλισσα από τα υπόλοιπα μυρμήγκια και β) ποια είναι η διαδικασία εκκόλαψης των αυγών και της ανάπτυξης των μυρμηγκιών. Το δείγμα της έρευνας αποτελούν τρία μυρμήγκια βασίλισσες, τα οποία εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 12/10/2016. Το καθένα από τα τρία μυρμήγκια ζει, τρέφεται και εκκολάπτει τα αυγά του μέσα σε ειδικό γυάλινο σωλήνα, ο οποίος βρίσκεται σε σκοτεινό και ήσυχο μέρος στο σπίτι του ερευνητή. Ερευνητικά εργαλεία αποτέλεσαν η βιντεοσκόπηση των «αιχμαλωτισμένων» μυρμηγκιών και το καθημερινό ημερολόγιο του ερευνητή. Προκειμένου να αναδειχθούν στοιχεία της συμπεριφοράς των μυρμηγκιών βασιλισσών κατά τη διαδικασία εκκόλαψης των αυγών προκλήθηκαν σε αυτά ερεθίσματα, όπως αλλαγή στην τροφή τους, έντονος θόρυβος, κ.ά. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι πράγματι εντοπίστηκαν μυρμήγκια βασίλισσες, αφού φέρουν τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη βιβλιογραφία και ήδη έχουν γεννήσει αυγά και αντιδρούν στα ερεθίσματα προκειμένου να προστατέψουν τις φωλιές των αυγών τους. Αναμένονται περισσότερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά των μυρμηγκιών βασιλισσών κατά τη διαδικασία της εκκόλαψης των αυγών και στη συνέχεια της ανάπτυξης των μυρμηγκιών.