Ένα Δημιουργικό Πείραμα για τον Προσδιορισμό του Υψομέτρου του Ολύμπου - Μυλωνάς Αλέξανδρος; Κουτσικάκης Κωνσταντίνος; Βασιλικού Καλλινίκη; Γκατζώνης Κωνσταντίνος; Αχιλλέως Κλαίρη; Παπαδόπουλος Σταύρος (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Τα δημιουργικά πειράματα επινοούνται από τους μαθητές για να δώσουν απάντηση σε κάποιο ερευνητικό ερώτημα που τους τίθεται μέσω κάποιου σεναρίου. Το σενάριο που παρουσιάζουμε αφορά έναν ορειβάτη που επιστρέφει από τον Όλυμπο με ένα τσαλακωμένο άδειο μπουκάλι νερού στο σακίδιο του. Το γεγονός αυτό δίνει την αφορμή να τεθεί το βασικό ερευνητικό ερώτημα: Μπορούμε χρησιμοποιώντας το τσαλακωμένο μπουκάλι να υπολογίσουμε την ατμοσφαιρική πίεση στο υψόμετρο που βρισκόταν ο ορειβάτης όταν άδειασε το μπουκάλι του; Απαντούμε στο ερώτημά μας, προσδιορίζοντας καταρχήν τον όγκο του τσαλακωμένου μπουκαλιού. Κάνοντας την παραδοχή ότι στη θερμοκρασία και πίεση του περιβάλλοντος, ο αέρας συμπεριφέρεται σαν ιδανικό αέριο εκτιμούμε την πίεση του αέρα στο μπουκάλι όταν αυτό άδειασε. Το διάγραμμα μεταβολής της ατμοσφαιρικής πίεσης με το υψόμετρο, μας βοηθά να εκτιμήσουμε πού βρισκόταν ο ορειβάτης τότε. Αν η παραδοχή μας για την ιδανική συμπεριφορά του αέρα δεν αποκλίνει πολύ από την πραγματικότητα, αναμένουμε μια καλή εκτίμηση του υψομέτρου του Ολύμπου.