Ευεργετικές ιδιότητες των παραπροϊόντων των μελισσών - Νείλα Ιωάννα; Σιώμου-Γκίζα Κωνσταντίνα (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Η μέλισσα, εκτός από μέλι, παράγει και άλλα προϊόντα, όπως πρόπολη, βασιλικό πολτό και δηλητήριο. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φάρμακα. Τι ακριβώς, όμως, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο; Μετά από βιβλιογραφική ανασκόπηση, πράγματι αυτές οι ουσίες έχουν σημαντικές ιδιότητες. Η πρόπολη καταπολεμά πολλούς μικροοργανισμούς, όπως μύκητες και ιούς, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντισταμινική και γενικότερα ανοσοποιητική δράση. Χρησιμοποιείται σαν αντιφλεγμονώδες φάρμακο και στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων. Ο βασιλικός πολτός περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία, καθώς και λιπαρά οξέα με αντιβακτηριακή και μυκητοκτόνο δράση. Χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής (αν και υπάρχει μικρή πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης) και για την παρασκευή καλλυντικών. Τέλος, το δηλητήριο, με αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση, καθώς και αντιθρομβωτικές και άλλες ιδιότητες, χρησιμοποιείται σαν φάρμακο σε ρευματικές παθήσεις. Συμπερασματικά, τα παραπροϊόντα των μελισσών προφυλάσσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από κάποιες μικροβιακές και άλλες παθήσεις, χωρίς να θεωρηθούν πανάκεια. Ο ρόλος τους αποδεικνύεται ενισχυτικός της άμυνας του οργανισμού.