Εργαλεία σχεδίασης καμπυλών: Οι ελλειψογράφοι - Σιώπη Καλλιόπη; Μαγνήσαλης Άγγελος (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Η διαπίστωση ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. ότι υπάρχουν προβλήματα γεωμετρικών κατασκευών που δεν μπορούν να επιλυθούν με τα ευκλείδεια μέσα (χάρακα- διαβήτη), οδήγησε στην ανακάλυψη άλλων καμπυλών εκτός του κύκλου και στην επινόηση εξειδικευμένων εργαλείων και μηχανισμών που να επιτρέπουν το σχεδιασμό τους μέσω της συνεχούς κίνησης. Η εργασία εστιάζει στους μηχανισμούς που επινοήθηκαν και επιτρέπουν το σχεδιασμό της καμπύλης της έλλειψης, καθώς η έλλειψη και ο κύκλος ανήκουν στην ίδια κατηγορία καμπυλών και έχουν παρεμφερείς ιδιότητες. Η διερεύνηση των χαρακτηριστικών απλών μηχανισμών που σχετίζονται με το σχεδιασμό της έλλειψης- κοινώς ελλειψογράφοι, οδήγησε στην απόδοση μαθηματικού νοήματος στα χαρακτηριστικά της κατασκευής και της λειτουργίας ενός τεχνήματος και ανέδειξε τη σχέση των μαθηματικών με εργαλεία και μηχανισμούς που εφευρέθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων δίνοντας νόημα στη γεωμετρία και στα μαθηματικά που διδάσκονται στο λύκειο.