Ποικιλομορφία στην έκφραση γονιδίων στον ανθρώπινο πληθυσμό - Μαρίνου Χαρούλα; Ανδρίτσος Δημήτρης; Γιακουμέλου Ηλιάνα; Χρυσοχόος Σπύρος (Open Schools Journal for Open Science, 2019)
Η ερευνητική μας εργασία έχει ως κύριο θέμα τη μελέτη διαφόρων γενετικών γνωρισμάτων σε πληθυσμιακό επίπεδο και στατιστική ανάλυση της γενετικής ποικιλότητας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σύνολο 320 μαθητών του σχολείου Ελληνογερμανική Αγωγή. Η ομάδα μας κατέγραψε την εμφάνιση ορισμένων χαρακτηριστικών του σώματος: το σχήμα των λοβών του αυτιού, γραμμή τριχοφυίας, λακκάκια στα μάγουλα και στο πηγούνι, αναδίπλωση της γλώσσας, αντίχειρας όρθιος ή με κάμψη, δακτυλάκι του χεριού ίσιο ή πλάγιο, ύπαρξη φακίδων, χρώμα και σχήμα μαλλιών, χρώμα ματιών. Ακολούθησε στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων και συσχέτιση αυτών με το είδος του γονιδίου από το οποίο ελέγχονται, επικρατές ή υπολειπόμενο. Παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα επικρατή γονίδια όντως απαντώνται σε μεγαλύτερη συχνότητα στον πληθυσμό, υπάρχουν όμως και μερικές ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις, οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι κάποια γνωρίσματα ελέγχονται από περισσότερα του ενός γονίδια και η έκφρασή τους επηρεάζεται εκτός από γενετικούς και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.