Η ΚΟΜΗ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ Διεπιστημονική προσέγγιση της γένεσης του σύμπαντος και της εμφάνισης της ζωής Η συμβολή της θεολογικής επιστήμης - Τζαννής Ταξιάρχης; Σουφλιάς Κωνσταντίνος; Πασπάτης Ιωάννης; Καλαμάτας Δρ. Αθανάσιος (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Γνωστή κατά το παρελθόν είναι η άποψη ότι επιστήμη και θρησκεία βρίσκονται σε απηνή σύγκρουση. Ετούτη, όμως, η θέση δεν γίνεται σήμερα αποδεκτή. Πρόκειται για μια άστοχη διαμάχη διότι έχει τις ρίζες της στον Ρωμαιοκαθολικισμό και την Ιερά Εξέταση. Είναι ολότελα, λοιπόν, αναχρονιστική η επίθεση της θρησκείας καταπάνω στην επιστήμη όσο και η επίθεση της επιστήμης καταπάνω στην θρησκεία. Το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη, Η Κόμη της Βερενίκης καταδεικνύει ό,τι η επιστήμη (στροφή του ανθρώπου προς τα έξω), στα δικά της αυτόνομα όρια, πλησιάζει την αλήθεια για τη γένεση του σύμπαντος και την εμφάνιση της ζωής, ενώ η θρησκεία (στροφή του ανθρώπου προς τα έσω), δίνει απαντήσεις για τον κόσμο και τον άνθρωπο.