Η κρίσιμη πυκνότητα ηλεκτρικού ρεύματος, ως παράγων υπεραγωγιμότητας - Ανδρινόπουλος Ηλίας; Ζαρίφης Στέλιος; Κατηφόρη Αναστασία; Λιάτη Κατερίνα; Μπάρτζη Κλαίρη; Παναγιωτόπουλος Άρης; Συναδινός Βασίλης; Τόγια Ελένη-Ειρήνη; Τσαπνίδου Μαρία-Ελένη; Φαλαγγάς Γιώργος; Ανδρεαδέλλης Μιχάλης; Αρβανίτης Παύλος; et al. (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Θα μελετηθεί τα μέγεθος «κρίσιμη πυκνότητα ηλεκτρικού ρεύματος» ως παράγοντας στην εκδήλωση του φαινομένου της υπεραγωγιμότητας σε ένα υπεραγώγιμο υλικό. Θα πραγματοποιήσουμε την μαγνητική αιώρηση υπεραγωγού σε εξωτερικό μαγνητικό πεδίο. Σκοπός της άσκησης είναι να υπολογιστεί η πυκνότητα του κρίσιμου υπεραγώγιμου ρεύματος που ρέει στον υπεραγωγό. Το ερώτημα το προσεγγίζουμε πειραματικά. Ο υπολογισμός της τιμής του μεγέθους θα γίνει μετρώντας το ύψος μαγνητικής αιώρησης, της μάζας του υπεραγώγιμου υλικού (μάζα του βαγονιού) και τη μεταβολή της κάθετης συνιστώσας του μαγνητικού πεδίου συναρτήσει της κάθετης απόστασης από τους μαγνήτες. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών στο Ε.ΚΕ.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ με διάταξη τρένου (βαγόνι – υπεραγωγός, ράγες – μαγνήτης). Βιντεοσκοπήσαμε την επίσκεψή μας που περιλάμβανε ενημέρωση για το φαινόμενο της υπεραγωγιμότητας, όπως και την διεξαγωγή του πειράματος.