Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της NASA - Τσιούτσιου Τατιάνα; Πιτσούνης Κωνσταντίνος (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στις σημαντικότερες αποστολές και εφευρέσεις της NASA. Ως ο μεγαλύτερος οργανισμός που ασχολείται με το διάστημα έχει επιτελέσει πολύ σημαντικές ανακαλύψεις. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1958 με την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος και στεγάζεται στην Ουάσιγκτον. Από τις σημαντικότερες αποστολές της είναι το Apollo, το Gemini και οι ρομποτικές της αποστολές στο διάστημα. Επιπρόσθετα ο διαστημικός σταθμός Skylab που τέθηκε σε τροχιά στις HΠΑ και το Διαστημικό Λεωφορείο αποτελούν τις σημαντικότερες διαστημικές επιτυχίες της NASA. Το πρόγραμμα Apollo χρησιμοποιήθηκε για την προσσελήνωση ανθρώπων στο φεγγάρι και την ασφαλή επιστροφή τους στη Γη ενώ το Gemini ήταν η δεύτερη απόπειρα για μια επανδρωμένη αποστολή αφού όλα έδειχναν πως η προσσελήνωση ανθρώπων ήταν εφικτή. Έπειτα από τις επιτυχίες στο φεγγάρι και στον Άρη, η NASA ανέπτυξε ρομπότ για την εξερεύνηση του διαστήματος. Σήμερα η NASA παράλληλα με τα δικά της προγράμματα, συμμετέχει στη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και συνεργάζεται με πολλά πανεπιστήμια για την ανάπτυξη ρομπότ και την κατάλληλη χρήση τους στο διάστημα.