Maths and Roses - Ζαράπας Ιωάννης; Παπαζήση Μαρία; Πελεκάνου Άννα; Πέτρου Ναυσικά; Πρεντάκης Στυλιανός; Σπηλίδη Ουρανία; Τσινιδέλου Αικατερίνη; Χατζηνικολάου Θεοδώρα; Τριπολιτάκη Μαρίνα; Φασόη Αικατερίνη (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Το θέμα της εργασίας μας βασίζεται στη συσχέτιση των μαθηματικών εννοιών με τη λογοτεχνία. Το βασικό ερευνητικό ερώτημα αφορά το πώς έννοιες των μαθηματικών είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή λογοτεχνικών κειμένων. Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στο πλαίσιο διαθεματικής προσέγγισης των Ομίλων Μαθηματικών και Δημιουργικής Γραφής, ενώ ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία: προηγήθηκαν η παρουσίαση μαθηματικών εννοιών, η άσκηση στη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων μικρής φόρμας και ακολούθησε η συγγραφή κειμένων (διήγημα, ποίημα). Επίσης κληθήκαμε να μεταπλάσουμε ποιήματα Ελλήνων ποιητών χρησιμοποιώντας όρους μαθηματικών και να γράψουμε αφηγήσεις μυθιστορηματικής βιογραφίας διάσημων μαθηματικών. Μέσω της διαδικασίας αυτής επιχειρήσαμε να δείξουμε πώς η μαθηματική σκέψη μπορεί να αποτελέσει στοιχείο έμπνευσης, αλλά και βασικό περιεχόμενο των διηγημάτων και των ποιημάτων που γράψαμε.