Λύνοντας Κρυπτογράμματα στο Scratch - Παπαδόπουλος Αντώνης; Μανωλίδου Ανατολή; Λάμπρου Δημήτρη; Ρήγα Ιλιάνα; Τσώνη Βασιλική; Πέϊου Μαριάννα; Κασαμπαλίδου Νεφέλη; Ποτούλη Δήμητρα; Θεοφυλίδης Απόστολος; Λιαρής Ιωάννης (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης επέλεξαν να ερευνήσουν και να κατανοήσουν σημαντικά κρυπτογράμματα για την εξέλιξη της κρυπτογραφίας. Έθεσαν ως στόχο να υλοποιήσουν μία εφαρμογή – παιχνίδι που θα υλοποιεί την κρυπτογράφηση απλού κειμένου χρησιμοποιώντας διαδεδομένες τεχνικές κρυπτογραφίας, όπως για παράδειγμα το κρυτπόγραμμα του Καίσαρα, τον κώδικα Μορς και τον κώδικα ASCII. Στόχος συνάμα ήταν η υλοποίηση αυτής της εφαρμογής με τη βοήθεια του οπτικού περιβάλλοντος προγραμματισμού Scratch, το οποίο εισάγει μαθητές σε αυτήν την ηλικία με επιτυχία στο δομημένο προγραμματισμό. Οι μαθητές θέλησαν να κατανοήσουν τις φάσεις δημιουργίας ενός τέτοιου είδους λογισμικού μετά από βιβλιογραφική έρευνα. Μπόρεσαν να κατανοήσουν εις βάθος τις μεθόδους κρυπτογράφησης μέσα από τη χαρά δημιουργίας μίας καινοτόμου εφαρμογής, διότι μπόρεσαν μέσα από δικά τους παραδείγματα να κατανοήσουν στην πράξη τους παραπάνω αλγορίθμους κρυπτογράφησης.