Μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης σε γλώσσα προγραμματισμού Java - Ταχτατζής Αναστάσιος; Φιδάνης Απόστολος; Χατζηιωάννου Λαμπρινός; Ζήκου Ιωάννης (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Η τεχνητή νοημοσύνη και οι έξυπνες εφαρμογές αποτελούν στις μέρες μας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, από τα κινητά και τους υπολογιστές μέχρι και τα ψυγεία και άλλες συσκευές καθημερινής χρήσης, με απεριόριστες δυνατότητες επέκτασης στο μέλλον. Με αφορμή τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή μας ζωή (π.χ. Siri, Cortana, Google Assistant) αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια πρωτόγονη μορφή τεχνητής νοημοσύνης, προγράμματος δηλαδή που να λαμβάνει αποφάσεις βασισμένο σε δεδομένα που δόθηκαν σε κάποια προηγούμενη χρονική στιγμή, με τη χρήση της υψηλού επιπέδου γλώσσας προγραμματισμού Java. Το πρόγραμμα μας, Remin, στοχεύει τόσο στη βελτιστοποίηση του εβδομαδιαίου προγράμματος του χρήστη όσο και στην έγκαιρη ενημέρωση του για τις επικείμενες δραστηριότητες του. Με την κατάλληλη αποθήκευση του προγράμματος του χρήστη σε βάση δεδομένων έγινε επιτρεπτή η χρήση τους για τη λήψη αποφάσεων, ενώ η συγγραφή του κώδικά της εφαρμογής έγινε με χρήση της αντικειμενοστραφούς γλώσσας προγραμματισμού Java. Σκοπός της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι η μελέτη των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης και οι μελλοντικές της εφαρμογές στον μέλλον, στην καθημερινότητα μας. Για να το επιτύχουμε αυτό θα μελετήσουμε σύγχρονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης, και θα δούμε σε ποιό στάδιο έχει εξελιχτεί αυτή τη στιγμή ο κλάδος αυτός, καθώς και τα σχέδια που υπάρχουν για μελλοντικές καινοτομίες. Με αυτό τον τρόπο θα φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για τα όρια που μπορεί να φτάσει κανείς μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και αν είναι εφικτή η κατασκευή ρομπότ με εντελώς ανθρώπινη συμπεριφορά. Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι θετικά, αλλά όχι στο εγγύς μέλλον.