Πτυσάγωνα - Παπάρας Δημήτριος; Πούλος Ανδρέας (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Πολλές φορές εμφανίζονται από το πουθενά στον κόσμο των μαθηματικών ορισμένα αντικείμενα τα οποία παρουσιάζουν ορισμένες αξιοπερίεργες ιδιότητες και καταφέρουν να λάβουν την θέση τους στον κόσμο. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι των μαθηματικών είναι τα πτυσάγωνα (αγγλ. Flexagons). Ανήκει στην κατηγορία των ψυχαγωγικών μαθηματικών (αγγλ. Recreational Mathematics) όπως ανήκουν στην ίδια π.χ. τα μαγικά τετράγωνα. Είναι κατασκευές από χαρτί οι οποίες έχουν την ιδιότητα να αναδιπλώνονται. Ανακαλύφθηκαν, όπως και πολλά άλλα, σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, το Πρίνστον. Έκτοτε πολλοί μαθηματικοί έχουν ασχοληθεί με το παρόν κατασκεύασμα και προσπάθησαν να ανακαλύψουν πτυχές της θεωρίας που το διέπει. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση και εισαγωγή των Πτυσαγώνων στην ελληνική βιβλιογραφία, η εμβάθυνση στις χαρακτηριστικές ιδιότητες των πτυσαγώνων εξαγωνικής μορφής και ο γενικός τρόπος κατασκευής τους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της βιβλιογραφικής έρευνας και της κατασκευής πτυσαγώνων ώστε να γίνει κατανοητή η αρχή λειτουργίας τους.