Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Χαλαζίας & πιεζοηλεκτρισμός - Ζούρος-Καρδάτος Kωνσταντίνος; Παπαρίσβας Φώτιος; Κουτσουκέλλης Γεώργιος; Μανιάτης Παναγιώτης; Γιαννίκος Παναγιώτης (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, που καταγράφει τη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Αποκαλύπτει πληροφορίες για τη σύνθεση των οικοσυστημάτων και τις κλιματικές μεταβολές στο Αιγαίο. Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την μεγάλη περιβαλλοντική, παλαιοντολογική και εκπαιδευτική αξία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το έχει ανακηρύξει «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου δημιουργήθηκε λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας που προκάλεσε την κάλυψη των δένδρων από παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας και την κυκλοφορία θερμών ρευστών πλούσιων σε πυρίτιο. Η υδροθερμική κυκλοφορία προκάλεσε την αντικατάσταση του οργανικού υλικού του ξύλου από διοξείδιο του πυριτίου. Στην εργασία μας με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: χαλαζίας & πιεζοηλεκτρισμός» μελετήθηκε η σχέση των απολιθωμένων δένδρων με το ορυκτό χαλαζίας και το πυρίτιο, τι είναι ο πιεζοηλεκτρισμός, πώς δημιουργείται ο πιεζοηλεκτρισμός, ποιες συσκευές λειτουργούν χάρις στον πιεζοηλεκτρισμό.