Η Χημεία στην υπηρεσία του ανθρώπου. Χρησιμοποιούνταν η Χημεία πάντα προς όφελος του ανθρώπου; - Τσιρίδου Αθηνά; Φώτη Φωτεινή; Γεωργολιός Νικόλαος (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Το αντικείμενο της Χημείας απασχολούσε τους ανθρώπους από πολύ παλιά. Μάλιστα τα ευρήματα για την πρώτη χρήση της Χημείας χάνονται στα Προϊστορικά χρόνια. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων η χρήση της Χημείας πέρασε από διάφορες φάσεις για να φθάσουμε σήμερα στην σύγχρονη Χημεία, η οποία βρίσκεται πίσω από πολλές καθημερινές ανάγκες αλλά και πολλά επιστημονικά επιτεύγματα. Στην παρασκευή φαρμάκων, στην κατασκευή υλικών υψηλής τεχνολογίας, στην καθαριότητα, στην επεξεργασία και στον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων, στο έλεγχο της ποιότητας του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά κάποιες χημικές ουσίες μέσα στην μακρόχρονη ιστορία της Χημείας χρησιμοποιήθηκαν με επιζήμιο τρόπο, άλλοτε από άγνοια ή κατά λάθος και άλλοτε εσκεμμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι δύο χημικά στοιχεία ο υδράργυρος και το αρσενικό τα οποία εδώ και αιώνες χρησιμοποιήθηκαν τόσο προς όφελος του ανθρώπου αλλά και σαν υλικά για δολιοφθορές ή ακόμη δολοφονίες.