Ο ζεόλιθος και ο κήπος του σχολείου μας - Γκικόκαϊ Ιάσων; Στυλιαρά Δέσποινα; Καλλιβρετάκης Φώτιος; Μιχαλάκης Νικόλαος; Τσορμπατζόγλου Ευάγγελος; Μπάτσαρη Ρέα; Τάντση Ελένη; Κοκκινέλου Αλεξάνδρα; Κουρνούτου Δήμητρα; Πάνου Ελευθερία; Κωσταρίδης Παναγιώτης (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης του ορυκτού ζεόλιθου στις βιολογικές καλλιέργειες όσον αφορά την ταχύτητα ανάπτυξης, το μέγεθος ανάπτυξης και την τελική ποιότητα, μέσω της σύγκρισης καλλιεργειών μαρουλιού με ζεόλιθο και χωρίς αυτόν. Επιπλέον ελέγχθηκε και η επίδραση παρουσίας ή απουσίας λιπάσματος. Καταγράψαμε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις ανάπτυξης για να χρησιμοποιήσουμε τον ζεόλιθο και σε καλλιέργειες φυτών στον κήπο του σχολείου μας Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό προϊόν κατάλληλο για οποιαδήποτε είδους γεωργική καλλιέργεια, συγκρατεί το νερό και μειώνει τις απώλειες των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους, έτσι ώστε να αυξάνεται η παραγωγή με πολύ λίγο λίπασμα. Επιπλέον καθώς δεν υπάρχει το πρόβλημα της αποδόμησής του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη της αντικατάστασής του. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι ο ζεόλιθος ενισχύει τις βιολογικές καλλιέργειες από άποψη ποιότητας και κόστους καθώς τα φυτά στα οποία είχε προστεθεί ζεόλιθος είχαν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Καταδεικνύεται με αυτό τον τρόπο η σημασία του ορυκτού, με απώτερο σκοπό να προαχθεί η χρήση του στην χώρας μας, στην οποία υπάρχει σε αφθονία. Τέλος στην αυλή του σχολείου μας δημιουργήσαμε μία «πράσινη γωνιά» και χρησιμοποιήσαμε το ζεόλιθο σε όλα τα φυτά που καλλιεργήσαμε με πολύ καλά αποτέλεσμα γεγονός που σε σχετικό διαγωνισμό έδωσε βραβείο στο σχολείου μας.