«Από το Μύθο στο Λόγο!» Αξιοποίηση μύθων και θρύλων της λαϊκής παράδοσης στην εκπαιδευτική διαδικασία Χρήστου - Χρήστου Ηρακλής; Λάμπρου Μαρίνα; Ρούκα Αγγελίνα; Μπιχάκη Παρασκευή; Παλιουδάκης Παναγιώτης; Καρεκλίδη Αγγελική; Ταστάνη Ελπινίκη; Αποστολίδου Ανθή (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Θέμα της παρούσας εισήγησης είναι η αξιοποίηση της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η λαϊκή παράδοση, πηγή πανανθρώπινων αξιών, αισθητικής ομορφιάς και πλούσιας φαντασίας, αξίζει να διασωθεί και να αξιοποιηθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο πιο κατάλληλος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι η ένταξή της στη διδακτική διαδικασία έτσι ώστε ο θησαυρός αυτός να γίνει κτήμα της νέας γενιάς. Οι λαϊκοί μύθοι και θρύλοι συνδυάζονται, μελετώνται και ερμηνεύονται με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα και εντάσσονται στο σύγχρονο κοινωνικό-ιστορικό περιβάλλον προκειμένου να αποκωδικοποιηθούν τα μηνύματα, τα νοήματα και οι αξίες που εμπεριέχονται.