Γενετική Μηχανική και Βιοηθική - Σεσέρι Κωνσταντίνα; Τσακιρίδου Δήμητρα-Μαρία; Χλωρίδου Δανάη; Χρυσανίδου Ευδοξία-Καλλιόπη; Γρηγοριάδου Κυριακή (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Η εργασία μας αποτελεί μία βιβλιογραφική έρευνα που εστιάζει στις εξελίξεις στη γενετική μηχανική, στην υπάρχουσα νομοθεσία και κυρίως στα ηθικά διλήμματα, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος και οφείλει να επιλύσει κάθε επιστήμονας που ασχολείται με την βιοτεχνολογία. Μέχρι ποιο σημείο φτάνουν τα όρια της γενετικής μηχανικής; Έχει ο επιστήμονας ευθύνη για την πιθανά αρνητική χρήση των αποτελεσμάτων της έρευνας του; Αυτά είναι τα βασικά ερευνητικά μας ερωτήματα, που απορρέουν από το γεγονός ότι σήμερα οι επιστήμονες δυνητικά μπορούν να φτιάξουν έναν άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωση, κάτι το οποίο στο πεδίο της γενετικής μηχανικής αποτελεί μια μεγάλη επιστημονική πρόκληση που ταυτόχρονα υποκρύπτει πολλούς κινδύνους. Στις μέρες μας ο τομέας της γενετικής μηχανικής εξελίσσεται ταχύτατα και θεωρείται σημαντικό οι επιστήμονες να τηρούν την νομοθεσία και τους κανόνες δεοντολογίας. Οι επιστημονικές εξελίξεις γεννούν περίπλοκα ηθικά και νομικά ερωτήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με γνώση και σοβαρότητα. Από την έρευνά μας προέκυψε ότι σε πολλά ζητήματα, που αφορούν κυρίως την κλωνοποίηση των οργανισμών, υπάρχουν νομικά κενά και ασάφειες και δεν έχουν θεσπιστεί ενιαίοι κανόνες που να διέπουν την λειτουργία των ερευνητικών κέντρων που ειδικεύονται στα προγράμματα κλωνοποίησης. Εναπόκειται λοιπόν στην ατομική επιστημονική δεοντολογία τα όρια που θα τεθούν και ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιήσει την παραγόμενη γνώση ένας επιστήμονας ή μια ομάδα.