ΤΟ ΟΙΚΟΒΙΩΜΑ ΣΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - Στυλιανίδου Ελεάννα; Γανέλλη Ευστρατία; Βιόλαζης Απόστολος; Καλαϊτζής Μιχαήλ; Γρημάνης Δαμιανός; Νιάνιου Παρασκευή; Νίκου Φωτεινή; Αιβαλιώτης Δημήτριος; Διγιδίκης Γεώργιος; Ζαφειρίου Μαρία (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Αναμφίβολα τα βιώματα, οι αναμνήσεις, οι εικόνες και πολύ περισσότερο η μνήμη αποτελούν παραμέτρους που σμιλεύουν την ιστορία ενός λαού. Η ιστορική μνήμη με σημεία αναφοράς στη ζωή δύο περίπου αιώνων ( μέσα 19ου – αρχές 20ου αι.) στον τόπο μας, τη Μυτιλήνη, συγκροτεί για το λαό ζωντανή παρακαταθήκη πολιτισμού μέσα από τη «φωτογράφηση» των αρχοντικών της σε μία προσπάθεια αναδίφησης στο ίδιο το παρελθόν τους. Για την εκπόνηση αυτής της μελέτης έγινε επισκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, που αναδεικνύει τις ιστορικές και οικονομικές συνθήκες δημιουργίας τους, αλλά και με τη μέθοδο της ημιδομημένης συνέντευξης των γόνων των αριστοκρατικών οικογενειών δόθηκε η δυνατότητα της αποτύπωσης του καθημερινού βίου των μεγαλοαστών της εποχής εκείνης, των αξιών, των συναισθημάτων και βιωμάτων τους ως πρωτογενές, ακατέργαστο υλικό. Η πολυσχιδής αυτή έρευνα αφορά στην ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της πρωτεύουσας του νησιού με θεματικούς άξονες την οικονομική ανάπτυξή του, την κοινωνική και την πολιτισμική ως οικοβίωμα. Στοχοθεσία της αποτελεί η καταγραφή προφορικών μαρτυριών, συνηθειών, ηθών και εθίμων καθιστώντας τον αναγνώστη κοινωνό της εποχής του μέσα από τη σύνδεση των «άψυχων» μεγαλοπρεπών οικοδομημάτων της πόλης με τη γνώση της ιστορίας τους και του πολιτισμού τους. Τα αρχοντικά της πόλης, μας «μιλούν»… Ας αφουγκραστούμε τι έχουν να μας πουν! Η παρούσα εργασία αποτελεί τμήμα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα «ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ».