Από το CERN στα αστέρια - Μελετιάδης Σ. (Open Schools Journal for Open Science, 2021)
Στα πλαίσια του ολοημέρου προγράμματος του σχολείου μας, δημιουργήσαμε μια ομάδα μικρών επιστημών και βρήκαμε αφορμή να ασχοληθούμε με διάφορα θέματα. Ξεκινήσαμε μελετώντας το ερευνητικό κέντρο CERN προσπαθώντας να καταλάβουμε την ουσία του πειράματος που εξελίσσεται εκεί. Μας συνεπήρε το μέγεθος του κέντρου αυτού και προσπαθήσαμε να συνειδητοποιήσουμε αυτό, συγκρίνοντας το με πράγματα από το δικό μας περιβάλλον. Στη συνέχεια μελετήσαμε το ηλιακό σύστημα και τα αστέρια που φωτίζουν κάθε βράδυ τον ουρανό μας. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τρισδιάστατες εκτυπώσεις του ηλιακού συστήματος και ένα αντίγραφο του ουρανού από διάφορα υλικά που βρήκαμε παρατημένα με σκοπό να τα επαναχρησιμοποιήσουμε αντί να τα πετάξουμε στα σκουπίδια και με την ευκαιρία αυτή μάθαμε πράγματα για τον ηλεκτρισμό και χρησιμοποιήσαμε πρώτη φορά πολύμετρο.