Κλιματική αλλαγή και καθημερινές συνήθειες - Βαγγελάτος Θεόφραστος; Βαρδούλια Μαρία; Ψωμά – Διακουμάκου Μαρίνα; Στατήρη Ραφαηλία; Γιαλλούση Μαρία (Open Schools Journal for Open Science, 2021)
Οι εργασίες των μαθητών της Β΄ και Γ΄ γυμνασίου (2018-2020) του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου, στο πλαίσιο των μαθημάτων ΦΕ, Στατιστικής και Εικαστικών, στοχεύουν ποικιλοτρόπως στην ενημέρωση των ίδιων και του περίγυρού τους σε πρακτικές της καθημερινότητας που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές διεξήγαγαν έρευνες για το πόσο ρυπαίνει την ατμόσφαιρα η παρασκευή μιας πίτσας, πόσο νερό σπαταλιέται στο πλύσιμο των δοντιών, ποιο είναι το μέσο ετήσιο ενεργειακό αποτύπωμα κάθε μέλους της οικογένειάς τους. Η διάχυση των ευρημάτων στο σχολείο, στο συνέδριο του OSOS και στο περιοδικό OSJOS αποτελεί μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας τους να ευαισθητοποιήσουν τη σχολική και τοπική κοινότητα απέναντι σε ζητήματα που άπτονται της ατομικής, κοινωνικής, και περιβαλλοντικής ευημερίας.