Το δέντρο του άνθρακα: ο ρόλος της φωτοσύνθεσης στην κλιματική αλλαγή - Οικονόμου Αθηνά; Σπυρόπουλος Γεώργιος (Open Schools Journal for Open Science, 2021)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από τις καθημερινές μας συνήθειες και ο ρόλος της φωτοσύνθεσης στη μείωση των εκπομπών αυτών από την ατμόσφαιρα. Για το σκοπό αυτό, μελετήθηκε η διαδικασία φωτοσύνθεσης και αναπνοής των δέντρων, ερευνήθηκε η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τα κινητά τηλέφωνα και από τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών στις οικίες των μαθητών/τριών και υπολογίστηκε ο χρόνος που απαιτείται ώστε το δέντρο του άνθρακα να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα δέντρα μέσω της φωτοσύνθεσης μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και επομένως να συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες και ειδικά στην Ελλάδα, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αναδάσωση στις αστικές περιοχές, μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.