Οριακοί αριθμοί - Πρασανάκης Μενέλαος; Κασωτάκης Μιχαήλ; Περυσινάκη Ειρήνη (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Με ένα κομπιουτεράκι, αν πατήσουμε το πλήκτρο της ρίζας ξανά και ξανά, καταλήγουμε πάντα στο 1 ανεξάρτητα από το ποιος ήταν ο αρχικός μας αριθμός. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Πέρα από μια σύντομη αλγεβρική απάντηση, θεωρούμε τις διαδοχικές ρίζες ως τιμές της συνάρτησης f(x)=√(x) και ανιχνεύουμε την θέση τους στον άξονα x’x. Εντοπίζουμε ποια γεωμετρικά χαρακτηριστικά της συνάρτηση οδήγησαν σε αυτό το εντυπωσιακό τρικ και διαπιστώνουμε ότι και άλλες συναρτήσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά μπορούν να οδηγήσουν στην κατασκευή ακολουθιών που πάντα καταλήγουν στον ίδιο «οριακό» αριθμό.