Υπολογισμός πυκνότητας με ταλάντωση ρευματοφόρου σύρματος - Tsakiris, Nikolaos (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Είναι γνωστό ότι η πυκνότητα ενός στερεού σώματος ορίζεται ως το πηλίκο του όγκου προς τη μάζα του. Ενδιαφέρον έχει ο προσδιορισμός της πυκνότητας ενός υλικού δίχως την άμεση μέτρηση των δύο παραπάνω μεγεθών. Στην εργασία αυτή μελετάται η χρήση ταλάντωσης ενός αγώγιμου σύρματος για τον υπολογισμό της πυκνότητας του. Στην πειραματική μας διάταξη καθηλώνεται το ένα άκρο του σύρματος και τοποθετείται ένας μαγνήτης στο μέσο του μήκους του που διαρρέει εναλλασσόμενο ρεύμα σταθερής συχνότητας μέσα από αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας δύναμης που ωθεί το σύρμα σε ταλάντωση ορισμένης συχνότητας. Εφαρμόζοντας διάφορες τάσεις στο σύρμα μετρούνται τα αντίστοιχα μήκη κύματος της ταλάντωσης. Συσχετίζοντας τη διάμετρο του αγώγιμου σύρματος τη συχνότητα και το μήκος του κύματος που το διατρέχει και της τάσης που ασκείται σε αυτό υπολογίζουμε την πυκνότητα του σύρματος.