Ιός HIV, κοινωνικό στίγμα και μαθητές - Makrandreou, Orestis (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν η μελέτη της νόσου του HIV/AIDS, σε ότι αφορά τόσο τις ιατρικές όσο και τις κοινωνικές πτυχές της. Στα πλαίσια της έρευνας συντάχθηκε σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο διανεμήθηκε ηλεκτρονικά και συμπληρώθηκε από 162 μαθητές του 5ου ΓΕ.Λ. Ηλιούπολης και διερευνήθηκαν, αφενός, με τις ερωτήσεις της Α’ Ομάδας, οι γνώσεις των ερωτηθέντων σχετικά με την πρόληψη, τη μετάδοση, τη διάγνωση και με άλλα χαρακτηριστικά ιατρικής φύσης της νόσου, και, αφετέρου, με τις ερωτήσεις της Β’ Ομάδας, η κοινωνική-κοινωνιολογική υπόσταση του θέματος. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των απαντήσεων του δείγματος η οποία κατέδειξε χαμηλό βαθμό επίγνωσης των ιατρικών χαρακτηριστικών της νόσου, ενώ αναδείχθηκε ένα κοινωνικά ανησυχητικό ποσοστό του δείγματος επηρεασμένο από τις προκαταλήψεις που την περιβάλλουν. Τέλος, διατυπώθηκαν ενδεικτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μη επαρκούς ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας και, κατ’ επέκταση, για την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων.