Aquabi. Τηλεπισκόπηση και έλεγχος ρύπανσης υδάτινου αποδέκτη. - Αραπάκη Βαϊα – Ιωάννα; Ζαφειριάδης Ηλίας (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων από ρυπογόνους παράγοντες είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την εύρυθμη λειτουργία τους. Στην παρούσα εργασία, εξετάζεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως τηλεπισκόπησης και ανάλυσης των φυσικοχημικών παραμέτρων του λιμναίου οικοσυστήματος της τεχνητής λίμνης Κερκίνης. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ένα τηλεχειριζόμενο πλωτό όχημα (Aquabi), εξοπλισμένο με αισθητήρες, κατάλληλους για την ανάλυση υδάτων. Στο Aquabi τοποθετήθηκε συσκευή κινητού τηλεφώνου (smartphone) προκειμένου να αξιοποιηθούν η κάμερα και όσοι αισθητήρες αυτό διαθέτει. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα MIT App Inventor, δημιουργήθηκε εφαρμογή android για τον απομακρυσμένο έλεγχο του Aquabi και την καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων των αισθητήρων. Με την ίδια εφαρμογή και μέσω τοπικού δικτύου wifi και εφαρμογής ip camera, ο Aquabi παρέχει δυνατότητα τηλεπισκόπησης. Έτσι επιτυγχάνεται η λήψη βίντεο και φωτογραφικού υλικού. Η καταγραφή και η ανάλυση σε πραγματικό χρόνο δεικτών ρύπανσης και ο οπτικός έλεγχος δυσπρόσιτων σημείων της λίμνης μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του οικοσυστήματος.