Μέτρηση μάζας σε συνθήκες μικροβαρύτητας: Πείραμα στο διάστημα! - Σέττας Σταμάτιος; Βατίστας Αναστάσης; Παυλόπουλος Ιάσoνας; Φραντζεσκάκης Άρης (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Πώς ζυγίζονται οι αστροναύτες; Είναι δυνατόν να μετρήσουμε τη μάζα ενός αντικειμένου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ή πιο σωστά «μικροβαρύτητας»; Το Νοέμβριο του 2018 ο όμιλος Διαστημικής και Ρομποτικής του Ζαννείου Προτύπου Λυκείου συμμετείχε επιτυχώς στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αεροδιαστημικής με έπαθλο την αποστολή ενός πειράματος στο διάστημα μέσω της αποστολής NS12/P9 της εταιρείας αεροδιαστημικής Blue Origin. Η ιδέα που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ήταν να συνδέσουμε το προς ζύγιση αντικείμενο με ένα ελατήριο γνωστών χαρακτηριστικών το οποίο θα απελευθερωνόταν τη στιγμή που ο πύραυλος θα βρισκόταν σε κατάσταση «μηδενικής» βαρύτητας. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός αισθητήρα ToF θα μετρούσαμε την απόσταση του αντικειμένου από τον αισθητήρα, θα υπολογίζαμε την περίοδο ταλάντωσης, και από εκεί τη μάζα του. Στις 11 Δεκεμβρίου 2019 ο πύραυλος New Shepard εκτοξεύτηκε από το Τέξας των ΗΠΑ μεταφέροντας το πείραμά μας στο διάστημα. Η αποστολή και το πείραμά μας στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Στην εργασία αυτή θα σας παρουσιάσουμε το πείραμα και τα αποτελέσματά του.